pyszna kawa dzięki odwróconej osmozie

Czasem odkrywamy nasze zainteresowania w bardzo dziwnych okolicznościach i niespodziewanie. Właśnie taką sytuacją podzieliła się z nami jedna z czytelniczek bloga Osmostar. Zobaczcie, jaką pasję zapoczątkował montaż kuchennego filtra wody.

Niezwykłe odkrycie dzięki czystej wodzie

Witam serdecznie. Ostatnimi czasy często zaglądałam na Waszą stronę, ponieważ poszukiwałam dokładnych informacji o filtrach kuchennych. Akurat stałam przed decyzją zakupu systemu odwróconej osmozy. Potrzebowałam dowiedzieć się jakie będą efekty użytkowania oraz jak dokładnie działa taki filtr wody.

Dwa miesiące temu przeprowadziliśmy się z mężem do nowej miejscowości. On zmienił pracę, więc to była konieczność. W naszym poprzednim mieszkaniu mieliśmy dobrą wodę, nie pozostawiała kamienia. Praktycznie nie byliśmy świadomi, że jakość wody może być zła. Sytuacja zmieniła się po przeprowadzce do obecnego lokalu. Tu jest zupełnie na odwrót. Woda ma głównie zapach chloru, zostawia mnóstwo kamienia. Bez przegotowania nie da się jej pić. Koleżanka podpowiedziała mi, że są kuchenne filtry do wody, które podobno dają całkiem dobre efekty, a wodę można bez przeszkód pić z kranu i nie trzeba jej za każdym razem przegotowywać.

Trochę poszukałam, poczytałam i zdecydowałam się na zakup odwróconej osmozy od polskiej marki Ecoperla Profine Zero. To urządzenie praktycznie w niczym nie przypomina zwykłych filtrów odwróconej osmozy, a przy tym zajmuje naprawdę mało miejsca.

Od czasu zamontowania dla mnie najważniejsze było to, że w końcu nie musiałam kupować zgrzewek z wodą. Mogłam pić ją prosto z kranu. Zawsze była tak samo klarowna, nie miała zapachu i barwy, czyli tak jak powinno być. Wody po odwróconej osmozie zaczęłam używać też do gotowania, zalewania kaw oraz herbat. Za każdym razem smakowały coraz lepiej, a jak pachniały!

Przysięgam, że nigdy nie myślałam, że kawa może być aż tak aromatyczna. Zaczęłam czytać na ten temat. Skąd taki zapach i wyrazisty smak? Przecież zawsze staram się kupować tą samą kawę lepszej jakości, ale jeszcze nigdy nie była tak intensywna. Okazało się, że wpływ na smak i zapach kawy ma w dużej mierze jakość wody oraz sposób zaparzania. Próbowałam, testowałam, rozkochałam się w kawie na nowo. Z resztą nie tylko ja – mój mąż też był zachwycony.

Postanowiłam pójść na kurs na baristę. Teraz mam własną kawiarnię, do której chętnie zaglądają mieszkańcy i turyści. To ciekawe, że właśnie jakość wody miała tak duży wpływ na moje decyzje oraz odkrycie nowych zainteresowań.

Z odwróconej osmozy Ecoperla Profine Zero jestem bardzo zadowolona i teraz już nie wyobrażam sobie bez niej pracy w kuchni.

Pozdrawiam,

Basia

Kawa nie powstanie bez idealnej jakości wody

Choć większości ludzi przygotowanie kawy kojarzy się z prostym wykonaniem, to wcale tak nie jest. Aby uzyskać najlepszy smak niezbędne jest wykorzystanie specjalnych metod parzenia kawy. Jedną z podstaw jest doskonała jakość ziaren oraz dobór ich odmiany. Nie należy jednak zapomnieć, że każda kawa to nawet w 98% woda. Nie powinna być zbyt twarda, jednak też nie może być całkowicie miękka. Powinna mieć w sobie minerały, jednak nie w zbyt dużych ilościach oraz oczywiście odpowiednie pH. Zły dobór tych wszystkich czynników może sprawić, ze kawa będzie zbyt gorzka lub kwaśna.

Odwrócona osmoza – sposób na smaczną wodę w domu

Ecoperla Profine Zero to dość dobre rozwiązanie dla domowych baristów, ponieważ oczyszcza wodę z bakterii, wirusów, pestycydów, chloru, metali ciężkich, czyli wszelkich substancji zmieniających jej smak oraz zapach. Tajemnicą produktu od polskiej marki Ecoperla jest to, że w ostatnim etapie filtracji posiada membranę ultrafiltracyjną, która przepuszcza minerały. Właśnie z tego powodu filtrowana woda ma odpowiednie parametry do parzenia kaw czy herbat.

Oczyszczona woda nie pozostawia kamienia, jest smaczna i bezpieczna do spożycia. Doskonale sprawdza się jako baza zup lub innych potraw. Gotowane na niej dania nie tracą swoich aromatów ani barw.

odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero

Trzymamy kciuki za baristów!

Historia Basi jest niewiarygodna, jednak pokazuje jaki wpływ ma woda na jakość naszego codziennego życia. Filtracja wody przynosi wiele korzyści, w tym niezwykle bogaty smak i aromat napojów, które na niej przyrządzamy. Trzymamy kciuki za kawiarnię Basi i czekamy na Wasze historie inspirowane filtracją wody w domu!

One thought on “Odwrócona osmoza pomogła mi odkryć nową pasję!

  1. Kocham kawę całym sercem. U siebie w domu też mam odwróconą osmozę z mineralizatorem i z taką przefiltrowaną wodą właśnie robię sobie kawę. Jest super! Właściwie to ideał. Praktycznie tak dobra jak w kawiarni. Niestety w pracy nie mamy takich luksusów i szczerze powiedziawszy to różnica w smaku i zapachu jest ogromna. Kawa na zwykłej kranówce nie jest taka smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.