inwestycja w filtr kuchenny - wady i zalety

O filtrach kuchennych można usłyszeć coraz więcej i coraz częściej. Ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza, dzbanek filtracyjny, butelka filtrująca – czy opłaca się mieć w domu któreś z tych rozwiązań? Dlaczego warto mieć w domu swój system uzdatniania wody spożywczej?

Coraz więcej osób jest świadomych jakości wody w swoich gospodarstwach domowych. Już nie jest im obojętne jaką wodę piją i jaką podają swojej rodzinie. Ważne, aby przede wszystkim była bezpieczna. Dobrze, aby też była smaczna. Niestety woda z kranu nie zawsze taka jest.

Kranówka nie zawsze do bezpośredniego spożycia

Tutaj warto wspomnieć, że woda obecna w domowych kranach może pochodzić z sieci wodociągowej lub własnego ujęcia. W pierwszym przypadku to zakłady dbają o jakość wody i stale ją kontrolują. Musi w pełni odpowiadać normom wyznaczonym w rozporządzeniu dotyczącym jakości wody przeznaczonej do spożycia.

Kłopotem może być jednak jakość magistrali w budynku docelowym. Problem dotyczy zwłaszcza starego budownictwa. Rury mogą być niewymieniane i niekonserwowane od wielu lat. Zalegające w nich zanieczyszczenia mogą więc przedostawać się wraz z wodą do odbiorców.

Ponadto wielu odbiorców nie chce pic wody kranowej ze względu na smak i zapach niedopasowane do potrzeb. Tutaj winę może ponosić chlor oraz jego pochodne obecne w wodzie. To pozostałości po dezynfekcji, które często okazują się wystarczającym argumentem do zaprzestania spożywania kranówki.

Ponadto kłopot stanowi osad na dnie czajnika, który dla wielu jest nieestetyczny i odstraszający. Jest on najczęściej wynikiem występowania wysokiego stopnia twardości wody.

W znaczącej części przypadków odbiorcy rezygnują też ze spożywania wody pochodzącej z własnego ujęcia. Tutaj kłopotów może być znacznie więcej, o czym między innymi w artykule: Jak uzdatniać wodę ze studni? Kilka porad dla niewtajemniczonych

Tutaj również mogą wystąpić problemy ze smakiem, zapachem, a nawet barwą i mętnością. W dodatku przyczyną są nie tylko związki chemiczne, ale problem może dotyczyć również mikroorganizmów, które jeśli wystąpią w wodzie pitnej, mogą być powodem ciężkich zatruć pokarmowych.

W przypadku wody z własnych ujęć zaleca się przeprowadzenie kompleksowej analizy wody.

Jak widać, powodów odrzucenia wody kranowej, jako głównego źródła wody pitnej może być wiele i mogą mieć różną rangę. Mimo wszystko każdy sprowadza się do poszukiwania zastępczych źródeł wody. Nie da się ukryć, że do tej pory najpopularniejszym zastępstwem wody kranowej była woda sprzedawana w plastikowych butelkach.

Dlaczego odchodzi się od wody butelkowanej?

Obecnie jednak woda sprzedawana w plastikowych butelkach nie jest już tak oczywistym i pierwszym wyborem. Wynika to z kilku względów. Do takiego stanu rzeczy przyczyniły się między innymi informacje z mediów, z których wynikało, że z plastikowych opakowań do wody przedostają się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Głównym powodem jest jednak chęć bardziej ekologicznego trybu życia i ratowania środowiska. Bycie eko jest w modzie, a globalne problemy związane ze stanem środowiska coraz mocniej nagłaśniane. W związku z tym wiele rodzin wprowadza w codzienne życie szereg nawyków, mających na celu zaprzestanie lub ograniczenie negatywnego oddziaływania na środowisko.

Jednym z najczęściej pojawiających się pomysłów jest rezygnacja lub zakup mniejszej ilości produktów w plastikowych opakowaniach. Ten materiał zaśmieca planetę, rozkłada się bardzo długo, a jego recykling nie jest nadal przeprowadzany na tak dużą skalę, jakby to faktycznie było potrzebne.

Woda w plastikowych butelkach nie jest więc pierwszym wyborem, jako źródło codziennego nawodnienia, a raczej przez coraz większe grono wybierana jedynie w sytuacjach awaryjnych.

Wśród pomysłów na dostarczenie całej rodzinie wody o odpowiednich właściwościach organoleptycznych pojawiają się więc systemy do uzdatniania wody w kuchni.

Dlaczego filtr kuchenny to dobry wybór?

Filtry kuchenne zyskują coraz większą popularność. Przede wszystkim ze względu na to, że ich użytkowanie wiąże się z wytwarzaniem o wiele mniejszej ilości odpadów. Po drugie to są o wiele niższe koszty. Wkłady należy wymieniać raz na jakiś czas. Nie trzeba co chwila stać w sklepowych kolejkach i dźwigać ciężkich zgrzewek do domu.

Ponadto posiadanie takiego urządzenia w domu wiąże się ze stałym i niczym nieograniczonym dostępem do świeżej i bezpiecznej wody o właściwościach w pełni dopasowanych do potrzeb domowników. Woda nadaje się do bezpośredniego spożycia, zabrania ze sobą w bidon wielokrotnego użytku do pracy, szkoły, na spacer, trening – właściwie w dowolne miejsce.

Wodę można pobierać w bardzo prosty sposób, a więc nawet najmłodsi domownicy nie powinni mieć z tym problemu i poradzić sobie z napełnianiem szklanki. Wielu użytkowników filtrów kuchennych wspomina, że to właśnie instalacja takiego urządzenia pomogła w oduczeniu się picia kolorowych napojów gazowanych i pełnego wyrobienia nawyku picia wody u pociech.

Ponadto przefiltrowana woda to doskonała baza do dań i napojów gorących. Wiele z propozycji dostępnych na rynku jest w stanie zredukować stopień twardości wody. Dzięki temu zupy, sosy, dania, kawy i herbaty zawsze będą wyglądały estetycznie i apetycznie. Nie znajdziemy tam opiłków osadu i nie pozostawią one po sobie osadu na naczyniach. Wiele osób wspomina też o bogatszym smaku i aromacie.

Niższy stopień twardości wody to również brak osadu w czajniku i ekspresie do kawy. Wiele osób używa wody z odwróconej osmozy również do napełniania żelazka. Drobnego sprzętu AGD nie trzeba odkamieniać i istnieje mniejsze ryzyko awarii, a co za tym idzie, korzyści finansowe.

Woda po odwróconej osmozie doskonale nadaje się jako baza do odżywek dla dzieci, ale również płyn do przemywania delikatnych powierzchni. Użytkownicy wykorzystują ją do mycia soczewek, szkieł okularów, ale tez obmywają nią owoce i warzywa.

Dowiedz się więcej: Popularne systemy do filtracji wody w kuchni

Jak uzdatniamy wodę w domach?

Wiele osób swoją przygodę z uzdatnianiem wody rozpoczyna od butelek i dzbanków filtrujących. Są to propozycje dostępne na szeroką skalę. Można je dostać praktycznie w każdym supermarkecie w atrakcyjnej cenie. Przyszłych nabywców przyciąga wielość kolorów, kształtów i pojemności do wyboru.

Minusem takiego rozwiązania jest jednak częsta potrzeba wymiany wkładów filtracyjnych. W przypadku dzbanków należy tego dokonać raz na dwa-cztery tygodnie w zależności od jakości wody. Eksploatacja okazuje się z czasem dość kosztowna.

Ponadto powierzchnia filtracyjna nie należy do największych, co oznacza krótki czas kontaktu wody z powierzchnią złoża i średnie efekty uzdatniania wody.

Do tego dobrze dbać o to, by przefiltrowana woda nie stała długo, została szybko wypita lub wykorzystana i w żadnym wypadku nie była narażona na działanie promieni słonecznych.

O wiele dokładniejszym sposobem na uzdatnianie wody są filtry kuchenne, które montuje się w okolicy zlewozmywaka. To zazwyczaj urządzenia zawierające kilka wkładów filtracyjnych, a nierzadko także membranę. Taki system pozwala na bardzo dokładne oczyszczanie wody i jej pełne dopasowanie do potrzeb domowników.

Do wyboru są między innymi systemy ultrafiltracji. To niewielkie urządzenia wyposażone w membranę ultrafiltracyjną. Nie mają zbiornika na magazynowanie wody, pozostawiają w niej minerały. Są przeznaczone do oczyszczania wody mało oraz średnio zanieczyszczonej.

Bardziej wymagający mogą postawić na system odwróconej osmozy. To jedne z najpopularniejszych filtrów kuchennych. Wielość modeli i możliwość doboru etapów filtracji wody pozwalają na dobór rozwiązania najbardziej odpowiadającego wymaganiom użytkowników.

Dostępne są zarówno systemy odwróconej osmozy wyposażone w zbiornik magazynujący wodę, jak i takie, które wcale go nie mają lub mają niewielki zbiornik dynamiczny. Osobom, które kochają dbać o zdrowie i chcą pić świeżą wodę pełną magnezu polecane są systemy takie jak Ecoperla Rosa z wkładem rewitalizującym

Z kolei tym, którzy kochają nowoczesne rozwiązania, chcą uzdatniać wodę w sposób wydajny i decydować o ilości minerałów w wodzie, polecane są filtry kuchenne takie jak Ecoperla Profine Zero.

Filtr kuchenny to świeża woda i wygoda!

Każdy, kto kocha pić wodę, jednak ta z kranu mu nie odpowiada, a nie chce więcej kupować butelek, powinien zastanowić się nad inwestycją w kuchenny filtr wody. To przede wszystkim wygodny sposób na świeżą i smaczną wodę. Tą można wykorzystać nie tylko do picia, co stanowi dodatkowy argument. Wielość rozwiązań i producentów sprawi, że z pewnością i Ty znajdziesz swoje idealne rozwiązanie na pyszną wodę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.