Plusy i minusy osmozy

Filtry osmotyczne mają wiele plusów, lecz istnieją pewne wady związane z użytkowaniem tych urządzeń. Przed zakupem należy się zastanowić przeliczyć co bardziej się opłaca – instalacja osmozy, a może innego filtra kuchennego.

Zestawienie zalet i wad „osmozy”:

Plusy odwróconej osmozy: Minusy odwróconej osmozy:
Poprawia smak kawy, herbaty Stosunkowo duży koszt instalacji urządzenia
Umożliwia picie wody prosto z wylewki Konieczność poniesienia kosztów eksploatacyjnych (wymiana wkładów co 12 miesięcy oraz dezynfekcja osmozy)
Generuje oszczędności dla ludzi spożywających dużo wody (brak konieczności kupowania butelkowanej wody mineralnej) Zajmuje miejsce w szafce kuchennej
Woda z osmozy doskonale nadaje się do sporządzania odżywek dla dzieci Odrzut wody, która „nie przecisnęła” się przez membranę do kanalizacji
Zdrowsze potrawy i bardziej naturalne aromaty (dzięki miękkiej wodzie)
Woda z osmozy jest odpowiednia do mycia warzyw i owoców
Usuwa fluorki występujące w wodzie
Wodą z osmozy można płukać delikatne powierzchnie, np. szkła kontaktowe
Eliminuje szkodliwy dla zdrowia chlor
Woda z osmozy jest najlepsza do akwariów i podlewania roślin

Wiele osób narzeka, że woda po osmozie jest pozbawiona wszelkich minerałów. Powinniśmy się najpierw zastanowić czym jest tak naprawdę kamień, który powoduje awarie naszych urządzeń AGD. Biały nalot (osad), który możemy zaobserwować na armaturze to wapń i magnez w innej formie. Jeżeli odwrócona osmoza nie wyeliminowałaby tych pierwiastków to nasze urządzenia, czajniki, ekspresy cały czas zachodziłyby kamieniem i były narażone na zepsucie.

Czy można pić „jałową” wodę z filtra bez przegotowania? Można. Jest ona na pewno zdrowsza od kranówy bogatej w chlor oraz żelazo (pochodzące z zardzewiałych rur – więc niekorzystne dla zdrowia). Można śmiało stwierdzić, że woda po osmozie jest obojętna dla naszego organizmu pod kątem mineralnym.

Uzdatniona woda lepsza od wody butelkowanej? Oczywiście, jest na to sposób – do systemu odwróconej osmozy można zainstalować wkład mineralizujący, który dodaje nam kolejny etap filtracji. Nie podlega to zasadniczo pod proces uzdatniania (rozumianego jako filtrowanie z wody określonych cząsteczek), ponieważ mineralizator wzbogaca wodę w cenne pierwiastki. W rezultacie otrzymujemy wodę, która jest dla nas zdrowsza niż ta z butelki – określana jako „wysoko mineralizowana”.

Co więcej – montując odwróconą osmozę z wkładem mineralizującym – mamy stały dostęp do wody wysoko mineralizowanej w naszym domu (do widzenia zgrzewki butelek wody mineralnej).

Prawda jest taka, że czysta i zdrowa woda wykorzystywana do celów spożywczych w naszym domu jest warta każdej ceny. Wiele osób to rozumie i rozważa zakup urządzenia uzdatniającego wodę.

Początkowe wątpliwości odnośnie zakupu filtra zazwyczaj są rozwiewane kilka tygodni po zakupie, kiedy przyzwyczajamy się do nowej jakości wody, zdrowych i smacznych potraw oraz aromatycznych napojów (herbat, kaw).