Wady i zalety odwróconej osmozy. Czy w ogóle warto ją mieć?

Filtry osmotyczne mają wiele plusów, lecz istnieją pewne wady związane z użytkowaniem tych urządzeń. Przed zakupem należy się zastanowić oraz przeliczyć co bardziej się opłaca – instalacja osmozy, a może innego filtra kuchennego.

Decyzja będzie znacznie łatwiejsza do podjęcia po zapoznaniu się z listą najważniejszych zalet oraz wad systemów odwróconej osmozy.

Cała gama zalet wody z odwróconej osmozy

Doskonała jakość kaw i herbat po odwróconej osmozie

Sprawia, że kawy i herbaty zyskują doskonały smak i aromat

woda z odwróconej osmozy prosto z wylewki

Umożliwia picie wody prosto z wylewki

Woda po odwróconej osmozie najlepsza do spożycia

Generuje oszczędności dla ludzi spożywających dużo wody (brak konieczności kupowania butelkowanej wody mineralnej)

Woda po odwróconej osmozie do odżywek dla dzieci

Woda z osmozy doskonale nadaje się do sporządzania odżywek dla dzieci

Lepszy smak dań na wodzie z odwróconej osmozy

Zdrowsze potrawy i bardziej naturalne aromaty (dzięki miękkiej wodzie)

Woda po odwróconej osmozie do mycia owoców i warzyw

Woda z osmozy jest odpowiednia do mycia warzyw i owoców

Woda z odwróconej osmozy do mycia delikatnych powierzchni

Wodą z osmozy można płukać delikatne powierzchnie, np. szkła kontaktowe

Woda po odwróconej osmozie pozbawiona niekorzystnych substancji

Eliminuje szkodliwy dla zdrowia chlor oraz fluorki

Woda po odwróconej osmozie do akwariów i podlewania roślin

Woda z osmozy jest najlepsza do akwariów i podlewania roślin

Wady stosowania odwróconej osmozy

Wysoki koszt montażu odwróconej osmozy

Stosunkowo duży koszt instalacji urządzenia

Koszty eksploatacji odwróconej osmozy

Konieczność poniesienia kosztów eksploatacyjnych (wymiana wkładów co 12 miesięcy oraz dezynfekcja osmozy)

Zajęte miejsce w szafce kuchennej

Zajmuje miejsce w szafce kuchennej

Odrzut wody do kanalizacji

Odrzut wody, która „nie przecisnęła” się przez membranę do kanalizacji

Co z minerałami w wodzie po filtracji?

Wiele osób narzeka, że woda po filtracji za pośrednictwem standardowych systemów odwróconej osmozy jest pozbawiona wszelkich minerałów. Powinniśmy jednak najpierw zastanowić się, czym tak naprawdę jest kamień, który często zauważamy na dnie czajnika?

Biały nalot (osad), który możemy zaobserwować na armaturze, w czajniku czy na kafelkach łazienkowych to wapń i magnez w innej formie. Jeżeli odwrócona osmoza nie wyeliminowałaby tych pierwiastków, to nasze urządzenia AGD, czajniki, ekspresy cały czas zachodziłyby kamieniem i były narażone na zepsucie.

Obecnie odwrócone osmozy nowej generacji zachowują część minerałów w wodzie. Są one obecne w takim stężeniu, by przefiltrowana woda nie pozostawiała po sobie kamienia.

Czy można pić wodę bez minerałów?

Można. Jest ona na pewno zdrowsza od wody kranowej bogatej w chlor oraz żelazo (pochodzące z zardzewiałych rur – więc niekorzystne dla zdrowia). Można śmiało stwierdzić, że woda po osmozie jest obojętna dla naszego organizmu pod kątem mineralnym.

Wbrew szeroko panującej opinii, picie wody nawet w bardzo dużych ilościach nie jest w stanie zaspokoić naszego zapotrzebowania na minerały. Nasz organizm głównie pozyskuje je z pożywienia, dlatego tak bardzo rekomendowana jest dieta bogata w owoce i warzywa (te mają najwięcej witamin i minerałów).

PierwiastekZapotrzebowanie dzienneŚrednie dzienne spożycie poprzez wodę pitnąProdukt zawierający dany pierwiastekZawartość w 100g produktu
WAPŃ500 - 1000 mg100 mgSer twardy1200 mg
Orzechy250 mg
Warzywa150 mg
POTASNie ma dokładnych zaleceń, co do dziennej normy. Przeciętna porcja to 2 000 - 6 000 mgŚladowe ilościSuszone owoce700 - 900 mg
Ziemniaki1 020 mg
Kakao1 500 mg
MAGNEZ220 - 400 mgŚladowe ilościOrzechy250 mg
Ryż120 mg
Warzywa60 mg

Jak pozyskać czystą wodę pełną minerałów?

Uzdatniona woda lepsza od wody butelkowanej? Oczywiście, jest to możliwe! Jeśli użytkownik systemu odwróconej osmozy uważa, ze woda z minerałami jest mu niezbędna bądź po prostu lepiej smakuje, można zastosować dwa alternatywne rozwiązania i cieszyć się zmineralizowaną wodą.

Oba sposoby pozwalają na uzyskanie mineralizacji na poziomie zbliżonym lub nawet wyższym niż niektóre wody butelkowane dostępne na rynku.

Wkład mineralizujący

Do systemu odwróconej osmozy można zainstalować wkład mineralizujący, który jest kolejnym etapem filtracji Nie podlega to zasadniczo pod proces uzdatniania (rozumianego jako filtrowanie z wody określonych cząsteczek), ponieważ mineralizator wzbogaca wodę w cenne pierwiastki: wapń, magnez, potas. Mamy stały dostęp do wody zmineralizowanej.

Szklanka wody po odwróconej osmozie

Odwrócona osmoza z mieszaczem

Odwrócone osmozy z wmontowanym mieszaczem to nowość na rynku. Takim urządzeniem jest na przykład odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero. Dzięki temu elementowi nie trzeba sztucznie dodawać minerałów do wody. Wbudowany mieszacz pozwala na regulację ilości minerałów naturalnie występujących w wodzie surowej. Uzyskujemy wodę pełną wapnia, magnezu, potasu, etc.

Kupować czy nie kupować?

Prawda jest taka, że czysta i zdrowa woda wykorzystywana do celów spożywczych w naszym domu jest warta każdej ceny. Wiele osób to rozumie i rozważa zakup urządzenia uzdatniającego wodę.

Początkowe wątpliwości odnośnie zakupu filtra zazwyczaj są rozwiewane kilka tygodni po zakupie, kiedy przyzwyczajamy się do nowej jakości wody, zdrowych i smacznych potraw oraz aromatycznych napojów (herbat, kaw).